Mobiililuontopolku kylttikilpailu

MOBIILILUONTOPOLUN KYLTIN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS


Suomen metsäkeskuksen, Suomen 4H‐liiton ja Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamassa Metsäinen innostaa ‐ hankkeessa toteutetaan mobiililuontopolku Sallaan, Sallan koulukeskuksen valaistun kuntoradan yhteyteen.

Metsäinen innostaa ‐hankkeen toimintaan voit tutustua osoitteessa: www.metsakeskus.fi/metsainen-innostaa.

Mobiililuontopolulla liikkuvalle esitetään älylaitteen avulla tietoa alueen luonnosta ja metsistä erilaisten tehtävien muodossa. Mobiililuontopolulla toimitaan kuten luontopoluilla yleensä eli liikutaan luonnossa! Maastossa ei kuitenkaan ole perinteisiä reittimerkkejä tai tietotauluja vaan ne löytyvät älylaitteesta. Mobiililuontopolun kiertäminen edellyttää

Metsäinen‐sovelluksen lataamisen ja verkkoyhteyden. Metsäinen‐sovelluksen voi ladata Android‐laitteisiin maksutta Google Play Kaupasta. Voit tutustua mobiilisovellukseen osoitteessa urly.fi/NlB.

Kun Metsäinen‐sovellus on ladattu älylaitteeseen (älypuhelin tai tabletti) valitaan etusivulta Luontopolut. Kunkin luontopolun kohdalla näytölle avautuu kartta, josta näkee luontopolun reitin ja reitin varrella olevat tehtävät. Polulla liikutaan karttaa seuraten ja sovellus näyttää sijaintisi reitillä. Kun kulkija saapuu tehtäväalueelle, hänen puhelimensa antaa äänimerkin ja kulkija voi avata tehtävän. Tehtävän tehtyä jatketaan polun kiertämistä. Reitin päätepisteen jälkeen reitti päätetään sovelluksessa ja se kertoo, kuinka suoriuduit reitin varrella olleista tehtävistä ja antaa oikeat vastaukset. Tulokset tallentuvat myös sovellukseen Retkimuistiot‐painikkeen alle, joten niitä voi tarkastella myös retken jälkeen.

Sallan mobiililuontopolku on avattu kesällä 2019.


MOBIILILUONTOPOLKU - KYLTTIKILPAILU


Mobiililuontopolun lähtöpisteelle pystytetään polusta kertova tietokyltti, jonka taustakuvalle haemme tekijää. Kyltti on kooltaan A3 ja se tulee laatia paperille, niin että paperin saa skannattua. Metsäkeskuksen osalta kylttiin tulee pieni pätkä tekstiä ja hankkeille ominaiset logot (liite 1). Kyltin suunnittelussa tulee huomioida, että liitteen 1 sisällölle on tilaa kyltissä mutta tekstin ympärillä olevia valkoisia marginaaleja ei tarvitse huomioida.

Muuten kyltin toteutus on vapaa. Kun kyltti on valmis, skannautamme sen, skannaus tulostetaan alumiinikyltille ja kiinnitetään Sallan mobiililuontopolun lähtöpisteelle.

Voittajakyltti on julkaistu syksyllä 2019