Nuorten Kyläkierros


Varmistuneet kierrospäivät ja paikat

näitä ilmoitetaan lisää sen mukaan lisää kun

paikat ja päivämäärät saadaan sovittua


*Retkelle etukäteen ilmoittautuneille varataan mukaan makkara nuotiolla paistettavaksi


Kierrospaikkoja voi myös ehdottaa sähköpostitse annina.kamarainen@4h.fi tai toni.hautaniemi@4h.fi sekä puhelimitse  040-1638210 / Annina- - - -


Menneet tapahtumat:

ti 15.10 -19 klo 10-14 Kursu Jyrhämälampi, Uusi veneenlasku/-kalastuspaikka Mukana menossa Vesaiset tarinatempauksineen ja pirtin väki to 5.9 -19 klo 9:15 Järjestömessut Sallatunturin koulun juhlasalissa la 17.8 -19 klo 12 Paloperä, Lintutorni sekä/tai Riutukan laavu. Retkeily* Käydään kiikaroimassa lintutornissa Paloperällä Paistellaan makkarat Riutukan laavulla ja tutustutaan ympäristöön Mukaan omat kiikarit, kamera, juomapullo ja reppu(eväitä varten) Aika on lähtöaika Kempurasta Kimppakyydit Yhteistyössä Sallan Vesaiset to 15.8 -19 klo 16 Sallatunturi. Retkeily* Kivutaan tunturin päälle ja paistellaan siellä makkarat Mukaan omat kiikarit, kamera, juomapullo ja reppu (eväitä varten) Aika on lähtöaika Kempurasta kimppakyydein. Yhteistyössä Sallan Vesaiset ti 13.8 -19 klo 16 Termusjärvi, Lintutorni. Retkeily Mukaan omat kiikarit, juomapullo ja eväät (ei nuotiopaikkaa) Aika on lähtöaika Kempurasta Kimppakyyti mahdollisuus Yhteistyössä Sallan Vesaiset ma 12.8 -19 klo 16 Porolampi, Kursu Pelaillaan ja leikitään Kimppakyydit Kempurasta klo 15 la 10.8 -19 klo 12-14 Kallunki, Uimaranta Sup-lautailua tarjoaa LoisteLappi Pelejä ja makkaraa Yhteistyössä Noris pe 9.8 -19 klo 16 Ruuhijärvi, Uimaranta Musaa, pelejä, makkaraa Yhteistyössä Noris to 8.8 -19 klo 16 Keselmäjärvi, Uimaranta ke 7.8 -19 klo 16-17 Pahkakumpu, Uimaranta Yhteistyössä Tuunaillaan Duunia-hanke ti 6.8 -19 klo 17:30-19:30 Kelloselkä ​Yhteistyössä Kelloselän kyläyhdistys ti 6.8 19 klo 12-13 Ismon Huskytarha (Lenkkitie 137) pe 2.8 -19 klo 12 Kelloselkä, koulun piha ​Yhteistyössä Kelloselän kyläyhdistys to 1.8 -19 klo 17 Kursu, kyläkahvila & kirppis Yhteistyössä Kursun kyläyhdistys to 1.8 -19 klo 15:30 Salmivaara, Uimaranta Yhteistyössä Sallan Vesaiset ma 22.7 -19 klo 12 Karhutunturi, Retkeily* Yhteistyössä Tuunaillaan Duunia-hanke pe 19.7 -19 klo 10-16 Salla, Sallapäivä to 18.7 -19 klo 17 Kursu, Kursun koiramarkkinat Yhteistyössä Kursun kyläyhdistys ti 16.7 -19 klo 13 Vallovaaran näköalapaikka, Retkeily* ti 16.7 - 19 klo 16 Salmivaara, Salmivaaran leikkikenttä Yhteistyössä Salmivaaran kyläyhdistys ma 15.7 -19 klo 14 Hautakylän Kyläpäivät, Seutula su 14.7 -19 klo 12-14 Paloperän kyläpäivä, Kinttaanpirtti Yhteistyössä Paloperän kyläyhdistys pe 12.7 -19 klo 18-22 Sallatori, äinpäinpäivä Kepparikisat klo 20 (Rata auki harjoittelulle klo 18) to 11.7 -19 klo 16 Sallatunturi, Leikkipuisto Yhteistyössä Sallan Vesaiset to 11.7 -19 klo 18 Kallunki, Sarkapirtti Yhteistyössä Savinan erä ke 10.7 -19 klo 11 Vallovaara, Vallovaaran lava Yhteistyössä Vallovaaran kyläyhdistys ti 9.7 -19 klo 18 Kotala, kotalan koulu Yhteistyössä Kotalan kyläyhdistys to 6.6 klo 14 Paintball (k-12) Yhteistyössä Noris ma 3.6 klo 17-19 Raisan piha (Kelloselkä/Aatsinki) Aikuiset ottavat mukaan keskeneräiset käsityöt ja 4H lapsille pihapelit


 

NUORTEN KYLÄKIERROS

1.1-31.12.2019

 

Sallan 4H-yhdistyksen Nuorten kyläkierros –hanke on nimensä mukaisesti suunnattu nuorille, mutta myös lapsille ja muulle perheelle. 4H:n mittakaavassa nuori on 6-28 vuotias, mutta hankkeessa rajat ovat löysemmät.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan työpajoja järjestämällä Kylien välisiä kisoja lapsille ja nuorille. Kisapaikkoja on yhteensä vain viisi, joten kannattaa kerätä naapurikylästäkin oma edustus (yksikin edustaja riittää). Viimeiset kyläkisat järjestetään huhtikuun aikana Hautajärvellä, Vallovaarassa ja Pohjois-Sallassa. Kisalajit ovat aika kesyjä ja soveltuvat kaikille, mutta pukeuduthan säänmukaisesti, koska kisailemme ulkona. Erikoista tällä kertaa, että kisavoittoon voi päästä jo pelkällä toivomuslistalla. Pohjimmiltaan kisailemme siitä, kuka keksii mielenkiintoisimman aktiviteetin toteutettavaksi omalla kylällään kesän aikana.

Kyläkisoissa kerättyjen tulosten pohjalta suunnittelemme kesällä toteutettavan ajoreitin Sallan kyliin ja harkitsemme mahdollisia hankintoja. Kesällä haluamme suunnata sinne missä nuorisoa on vähän eikä koskaan mitään tapahtumia. Haasteena onkin keksiä aktiviteetti, joka vetää väkeä liikkumaan kylän laidalle. Joka paikassa tietenkin oma erikoinen tekeminen, johon pyydämme avuksi paikallisia yhdistyksiä ja järjestöjä, nuorisotyöntekijöitä sekä yksittäisiä vapaehtoisia. Ehkä sinullakin on mielessä jotain tekemistä pariksi tunniksi? Voisitko lähteä esittelemään ja vetämään sen kanssamme johonkin kylään? Tai kerro ajatuksesi, jonka me toteutamme. Tekeminen voi olla maata järisyttävä vuoristorataan verrattavissa oleva kokemus tai ihan vain kauan sitten unhoon jäänyt pihaleikki. Retro on muotia ja lapset innostuvat helposti myös uusista vanhoista leikeistä ja peleistä. Tavaroiden siirtäminenkään ei ole ongelma, tarvittaessa pakkaamme tarvittavan rekvisiitan 4H-yhdistyksen peräkärryyn mukaan.

Hankkeeseen on varattu rahoitusta myös nuorten työllistämiseen ja toivomme löytävämme lisää töitä nuorille kylistä hankkeen aikana. Etsimme 13-28 –vuotiaita kesäreporttereita. Kesäreportterit tiedottavat Nuorten kyläkierroksen liikkeistä, kylien tapahtumista ja kiinnostavista kohteista Sallassa, hyödyntäen niitä somekanavia, jotka itsellä parhaiten on hallussa. Hanke maksaa nuorille palkkion julkaisuista ja heidät koulutetaan tehtäväänsä toukokuussa. Haaveissa on löytää lisäksi muutamia nuoria, jotka innostuvat kierrokselle mukaan työskentelemään kiertävässä kyläkahvilassa. Ja miksei se voisi olla samakin nuori, joka pyörittää kahvilaa ja samalla somettaa. 4H-yhdistyksestä kannattaa kysellä hankkeen ulkopuolisiakin töitä, hyötyjäteasemalle palkataan aina kesäksi muutama reipas nuori ja ahkeralle tekijälle löytyy töitä kukkien kastelusta ja nurmikonleikkuusta ikkunan pesuun.

 

- - - -

 

 

Nuorille maksetaan palkkio mielenkiintoisten kohteiden kuvaamisesta
Kesän kyläkierrokselle voidaan kärrätä vaikka kepparikisat

Virallinen kuvaus hankkeesta:

Nuorten kyläkierros on yleishyödyllinen maaseudun kehittämishanke, jolla edistetään Sallan kunnan asukkaiden elinvoimaisuutta, vireyttä ja yhteistyötoimintaa. Hankkeella pyritään aktivoimaan ja lisäämään nuorisolähtöistä toimintaa myös sivukyliin. Toimintamalliin kuuluu niin kolmannen- ja yrityssektorin kuin kunnan/seurakunnan saaminen mukaan yhteistyöhön. Varsinaisia hyötyjiä ovat etenkin lapset ja nuoret kuin myös muut asukkaat ja muut hankkeeseen osallistuvat. Hankeen tarkoitus on saada nuoret aktivoitumaan eri toimenpitein. Nuorille järjestetään työpajoja, joissa he saavat itse suunnitella kesän aikana toteutettavia aktiviteetteja kylien reunoilla. Kannustamme ja autamme nuoria tekemään yhteistyötä kyläyhteisön aikuisten ja muiden yhteistyöhaluisten tahojen kanssa. Samalla ideoidaan uusia yhteistyömalleja yhdessä nuorten, kolmannen sektorin, yritysten ja kunnan/seurakunnan kanssa, jotta saataisiin lisää tarvekohtaista toimintaa sekä samalla lisää toimintaa ja toimijoita yhdistyksiin. Hankkeeseen valitaan hakemusten perusteella 5 -10 nuorta kyläreporttereiksi, jotka viestivät nuorille nuorten kanavia hyödyntäen, mutta myös aikuisille tiedottaen kylien kesästä. Lisäksi kartoitetaan nuorten tapahtuma- ja tekemistoiveita, etsien ratkaisuja niiden toteuttamiseen. Hankkeen tarkoitus on kehittää ja lisätä toimintaa nuorten kesken sekä toimintaa etenkin sivukylissä. Hankkeen kohderyhmänä ovat Sallan kunnan asukkaat. Kohdealue on Sallan kunta. Kyläkierros toteutetaan kylissä kesällä 2019. Hankkeen tulokset ovat kaikkien käytettävissä hankkeen jälkeenkin. Yhteistyöverkostojen kanssa hankkeessa kerättyjä tietoja hyödynnetään jatkokehittelyssä.