Sallan Mobiililuontopolku

Suomen metsäkeskuksen, Suomen 4H‐liiton ja Lapin ammattikorkeakoulun toteuttamassa Metsäinen innostaa ‐hankkeessa toteutettiin mobiililuontopolku Sallaan, Sallan koulukeskuksen valaistun kuntoradan yhteyteen.

Mobiililuontopolulla liikkuvalle esitetään älylaitteen avulla tietoa alueen luonnosta ja metsistä erilaisten tehtävien muodossa. Mobiililuontopolulla toimitaan kuten luontopoluilla yleensä eli liikutaan luonnossa! Maastossa ei kuitenkaan ole perinteisiä reittimerkkejä tai tietotauluja vaan ne löytyvät älylaitteesta. Mobiililuontopolun kiertäminen edellyttää Metsäinen‐sovelluksen lataamisen ja verkkoyhteyden.

Metsäinen‐sovelluksen voi ladata Android‐laitteisiin maksutta Google Play Kaupasta. 

Kun Metsäinen‐sovellus on ladattu älylaitteeseen (älypuhelin tai tabletti) valitaan etusivulta Luontopolut. Kunkin luontopolun kohdalla näytölle avautuu kartta, josta näkee luontopolun reitin ja reitin varrella olevat tehtävät. Polulla liikutaan karttaa seuraten ja sovellus näyttää sijaintisi reitillä. Kun kulkija saapuu tehtäväalueelle, hänen puhelimensa antaa äänimerkin ja kulkija voi avata tehtävän. Tehtävän tehtyä jatketaan polun kiertämistä. Reitin päätepisteen jälkeen reitti päätetään sovelluksessa ja se kertoo, kuinka suoriuduit reitin varrella olleista tehtävistä ja antaa oikeat vastaukset. Tulokset tallentuvat myös sovellukseen Retkimuistiot‐painikkeen alle, joten niitä voi tarkastella myös retken jälkeen.


Sallan mobiililuontopolku avattiin syksyllä 2019 koulun takamaastoon.